Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
З початку 2024 року до кіберполіції надійшло 2648 заяв громадян щодо вчинення шахрайств
Опубліковано 30 вересня 2024 року о 15:30

У пресцентрі медіагрупи «Накипіло» представники управління протидії кіберзлочинам у Харківській області ДКП НПУ розповіли про найпоширеніші схеми, які використовують онлайн шахраї на території Харківської області. 

Найбільш розповсюджені схеми шахрайств на території Харківської області:

- продаж неіснуючих товарів, у тому числі автомобілів для військових на онлайн майданчиках;

- дзвінки нібито від служби безпеки банку з метою заволодіння грошовими коштами;

- фішинг, зокрема, виманювання банківських реквізитів під час купівлі/продажу на онлайн майданчиках;

- викрадення особистих акаунтів громадян у месенджерах та соціальних мережах;

- пропозиція заробітку під виглядом інвестування.

Як зазначили спікери, у кожного виду шахрайств є своя цільова аудиторія.

«Якщо ми говоримо про продавців авто, які насправді не мають їх, але беруть гроші з громадян, то це шахрайство розповсюджується саме на військових. Дзвінки нібито з банку з проханням передати дані особистого рахунку з метою викрадення коштів з нього стосуються саме літніх людей», - повідомила начальник 6-го відділу управління протидії кіберзлочинам у Харківській області ДКП НПУ Катерина Кравченко.

Заяви щодо кіберзлочинів на Харківщині надходять до поліції майже щодня, однак не треба чекати, що одразу після написання заяви викриють злочинця та повернуть той чи інший акаунт. Зазвичай, такі злочини вчиняє група осіб.

«Ми намагаємось викрити ці угрупування, зловити їх та посадити до в’язниці. Щоб встановити та спіймати банду висококваліфікованих шахраїв, потрібно шість місяців, а то й до року», - зазначив заступник начальника 2-го відділу управління протидії кіберзлочинам у Харківській області ДКП НПУ Іван Ярещенко.

Кіберполіцейські закликають громадян бути пильними та дотримуватись простих правил кібергігієни. Обов’язково користуватися двофакторною аутентифікацією, встановити складні паролі окремо для кожного ресурсу, а також ніколи не переходити за сумнівними посиланнями та перевіряти джерела інформації.

На базі кіберполіції створено проєкт "BRAMA" (https://t.me/+FVp2IctBvfBiODY6). Він покликаний припинити поширення ворожих і протиправних ресурсів. Кожний громадян може долучитися до протидії поширенню дезінформації та сприяти захисту інформаційного простору від ворожих інтернет-ресурсів.

«Якщо ви виявили шахрайство, але не стали жертвою, треба обов’язково звернутись до поліції з метою інформування. Повідомити, що певний телефонний номер або певний ресурс є шахрайським або викликає підозру. Ми перевіримо цю інформацію і таким чином ви допоможете вберегти інших від шахрайств», - зауважує Іван Ярещенко.

Нагадуємо, що заяву про вчинення шахрайських дій можна подати на офіційному сайті кіберполіції https://ticket.cyberpolice.gov.ua, зателефонувати на 102 або звернутись до місцевого відділу поліції.


Відділ комунікації поліції Харківської області


Посилання на конференцію: https://www.youtube.com/watch?v=5gxV5vyyKiU


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux