Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Кіберполіція викрила злочинне угруповання у торгівлі психотропами через Інтернет
Опубліковано 02 грудня 2020 року о 14:21

Фігуранти через Інтернет продавали психотропні та наркотичні речовини. Гроші від покупців отримували на електронні гаманці, а товар розповсюджували методом так званих «закладок». В ході обшуків поліцейські вилучили психотропи на понад 4 мільйони гривень. Зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення. 

Співробітники Управління протидії кіберзлочинам у Харківській області спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції та поліцейськими Харківщини викрили злочинне угруповання у торгівлі наркотичними та психотропними речовинами в мережі Інтернет.

Кіберполіція встановила, що до такої діяльності причетні 17 громадян. Організатор – 23-річний харків’янин. 
Фігуранти створили власний вебсайт та канал у месенджері з продажу наркотиків, які розповсюджували на території Харківської, Київської та Сумської областей методом «закладок». 

Встановлено, що зловмисники закуповували «оптові» партії наркотичних речовин, які фасували та перепродавали. Оборот продажів становив від 5 до 10 кілограмів на місяць. 

Гроші від покупців отримували на анонімні гаманці електронної платіжної системи, які в подальшому конвертували в криптовалюту Bitcoin та обготівковували в пунктах обміну валют.

Наразі правоохоронці встановлюють шляхи постачання наркотиків.  

Загалом працівники поліції провели 33 обшуки за місцями мешкання підозрюваних. Вилучено 4 кг речовини, яка за висновком експертизи є особливо небезпечною психотропною речовиною PVP, та пів кілограма канабісу. Вартість вилученого за цінами «чорного» ринку сягає понад 4 мільйони гривень. 

Також вилучено комп’ютерну техніку, банківські картки та мобільні телефони, які використовувалися у злочинній діяльності. 

У проведенні обшуків було задіяно спецпідрозділ «КОРД» та бійців полку поліції особливого призначення.

Зловмисників затримано в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України та поміщено до ізолятора тимчасового тримання. 

Дев'яти фігурантам повідомлено про підозру у вчинені правопорушень, передбачених  ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) та за ч. 2 ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, яке загрожує зловмисникам, – позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна. 

Наразі чотирьом підозрюваним обрано запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу іншим фігурантам. 

Процесуальне керівництво у справі здійснює Офіс Генерального прокурора України.

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux