Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Кіберполіцейські Харківщини ліквідували шахрайську схему привласнення 18 мільйонів гривень громадян за допомогою фішингу
Опубліковано 19 серпня 2021 року о 12:01

Серед потерпілих від "схеми" - громадяни України та іноземці. Використовуючи підроблену сторінку доставки торговельного онлайн-майданчика, зловмисники отримували від потерпілих реквізити їх банківських карток та надалі привласнювали гроші. Організатор здійснив таку "схему", перебуваючи під вартою. 

Діяльність злочинної організації викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам в Харківській області спільно зі слідчим управлінням Харківської поліції та у співпраці зі службою безпеки українського банку, а також за підтримки внутрішньої безпеки Міністерства юстиції України. 

Організував схему 20-річний чоловік, який наразі перебуває під вартою у слідчому ізоляторі. До протиправної діяльності фігурант залучив своїх співкамерників, які спільно підшукували "робітників" в Інтернеті. Більшість з учасників злочинної організації займалися пошуком потенційних потерпілих. 

Фігуранти реєструвалися на торговельному онлайн-майданчику. Для здійснення платежу або для продажу товару зловмисники надавали потерпілим посилання на фішингову сторінку заповнення реквізитів банківської карти. Інші члени групи за допомогою різноманітних платіжних систем оформлювали перекази грошей з банківських карток потерпілих на підконтрольні  організатору рахунки. За оперативними даними, сума збитків сягає 18 мільйонів гривень.

Також встановлено, що зловмисники реалізовували вказану схему і для іноземних інтернет-майданчиків. Серед ошуканих - громадяни Іспанії, Португалії, Сінгапуру, Австралії та інших країн.

Працівники поліції провели 24 обшуки у слідчому ізоляторі та в оселях фігурантів. Вилучено комп’ютерну техніку та мобільні телефони. До проведення обшуків також було залучено працівників полку поліції особливого призначення поліції Харківщини.
Учасників угруповання було затримано в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. 

Наразі дев’ятьом фігурантам оголошено про підозру за ст. 255 (Створення, керівництво злочинною організацією, а також участь у ній), ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Підозрюваним загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. 

Процесуальне керівництво здійснює Харківська обласна прокуратура.

Департамент кіберполіції Національної поліції України
 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux