Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція застерігає та надає поради, як не стати жертвою торгівлі людьми
Опубліковано 17 вересня 2024 року о 14:30

Торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини. Тому особливої уваги набуває протидія та розкриття кримінальних правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми. 

Окупація рф окремих населених пунктів Харківської області, міграція населення в інші, більш безпечніші регіони держави, та за межі державного кордону до країн Західної Європи, сприяють поширенню таких злочинів та створюють загрозу потрапляння в тенета торговців людьми для практично всіх соціальних груп населення.

Види експлуатації: 

примусова праця,

рабство,

боргова кабала,

жебрацтво,

втягнення в злочинну діяльність,

усиновлення (удочеріння) з метою наживи,

продаж дитини,

трансплантація чи насильницьке донорство,

використання у порнобізнесі.

Основними чинниками, які сприяють потраплянню у ситуацію торгівлі людьми, є недостатня поінформованість щодо цієї проблеми, складні життєві обставини (матеріальні труднощі), що виникають в умовах військової агресії на території нашої держави.

Злочини вчиняються шляхом обману, з використанням уразливого стану людини. Слід пам’ятати, що характерними ознаками торгівлі людьми є вербування, переміщення, переховування, або передача людини.

Зловмисники вдаються до різноманітних методів контролю. Використовують шантаж, погрози, примус, обман, насильство, вилучають паспорт та інші документи, залякують, втягують до боргової кабали, не виплачують обіцяну винагороду за роботу повністю або частково, ізолюють людину. Від таких злочинів страждають як чоловіки, так і жінки та діти. Тому кожному громадянину України необхідно підвищувати свою обізнаність щодо протистояння викликам, які можуть призвести до потрапляння в ситуації експлуатації та втягнення в злочинну діяльність.

Закликаємо громадян, які залишають Україну у зв’язку з військовою агресією російської федерації, уникати будь-яких сумнівних пропозицій щодо працевлаштування.

Якщо Ви потрапили у скрутну ситуацію, Ви можете звернутися до поліції за номером 102. Ви також можете звернутися до громадських та благодійних організацій з проханням надати Вам допомогу.

З метою активізації протидії торгівлі людьми в Харківському регіоні функціонує міжвідомча робоча група щодо протидії та розкриття кримінальних правопорушень за фактами торгівлі людьми. З поліцією співпрацює громадська організація «Чистий аркуш», яка займається протидією торгівлі людьми та різних форм експлуатації населення України в межах країни та за її кордонами, за фінансової підтримки представництва Міжнародної організації з міграції в Україні IOM Ukraine. Вона реалізує проєкт "Допоможемо, підтримаємо, переможемо!", надає комплексну допомогу людям, які постраждали від торгівлі людьми чи насильства, війни, у тому числі внутрішньо переміщеним.

Комплексна допомога громадської організації «Чистий Аркуш» полягає в наступному: наданні консультації юриста; підтримці психолога; медичному обстеженні; фінансовій підтримці на забезпечення базових потреб: одяг, взуття, продукти харчування, побутові речі, ліки, відновлення документів, отримання нової професії та у подальшому працевлаштування (тел: +380-96-663-56-81; +380-50-518-64-07, анкета для заповнення та участі в проєкті : https://bit.ly/3EkipBU або за відповідним QR-кодом).

Якщо Ви не бажаєте співпрацювати з правоохоронними органами, однак вважаєте себе постраждалою особою від торгівлі людьми, Ви можете звернутися до Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації для встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та отримання допомоги відповідно до Порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, затвердженого постановою КМУ від 23.05.2012 № 417. Звернутися до зазначеного Департаменту також Ви можете за телефоном: 057 705 26 72.

Якщо Ви опинилися за межами України в скрутному становищі, звертайтеся по допомогу до посольства (консульства) України, яке представлене в цій країні, або до цілодобової консульської оперативної служби Міністерства закордонних справ України за телефоном +38 044 238 16 57, email: [email protected].

Додаткову інформацію можна отримати за телефонами громадських організацій: 

0-800-505-501 – Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів (безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні).

527 – Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів (безкоштовно з мобільних телефонів в межах України).

Також у месенджері «Telegram» створено чат-бот «Залишайся в безпеці» @stay_in_safe_ua, через який громадяни можуть дізнатися про ризики торгівлі людьми, правила безпечного працевлаштування, контакти установ, що надають допомогу в Україні та за кордоном, форми торгівлі людьми та законодавство, аби не потрапити в трудове або сексуальне рабство.

Харківська область: 

https://hk.npu.gov.ua/news/protidiya-torgivli-lyudmi/migraczijna-policziya-provodit-informaczijnu-kampaniyu-iz-zapobigannya-torgivli-lyudmi/

Відділ комунікації поліції Харківської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux