Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Працювати з вибухівкою не страшно, страшно дивитися на біль та страждання людей, які принесла їм війна - головний поліцейський вибухотехнік Харківщини Володимир Безрук
Опубліковано 28 липня 2022 року о 12:45

Шукати та знешкоджувати вибухівку, вилучати речові докази ворожих обстрілів на місцях влучання ракет та снарядів – основні завдання, які сьогодні виконує вибухотехнічне управління ГУНП в Харківській області. Керує роботою підрозділу полковник поліції Володимир Безрук.

З першого дня війни Харківщина щодня знаходиться під щільним вогнем російських окупантів. Обстріли міста та населених пунктів області не припиняються ні вдень, ні вночі. На Нацполіцію покладені завдання, яких не було раніше і по багатьох з них українські поліцейські демонструють високий професіоналізм. Ворожа армія використовує проти мирного населення усі види озброєння, обстріли ведуться із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, застосовуються ракети повітряного, морського та наземного базування.

- З початку вторгнення рф на територію України, зокрема, на територію Харківської області, управління вибухотехнічної служби працює у посиленому режимі. Щодня ми виїжджаємо на завдання, які є завданнями підвищеного ризику для кожного працівника, - розповідає Володимир Безрук.

У період воєнного стану навантаження на вибухотехнічну службу поліції зросло в декілька разів. Майже щодоби вони здійснюють близько 10 виїздів на повідомлення про підозрілі чи вибухонебезпечні предмети, або працюють на місцях «прильотів».

За словами Володимира Безрука, колектив розподілений на групи, які відпрацьовують закріплені за ними сектори. Це зроблено спеціально для того, щоб охопити якомога більшу територію, виконати важливі завдання максимально швидко, зібрати усі фрагменти з інформативною базою, які потім в судах стануть неспростовними доказами скоєння злочинів російськими військовими проти українського народу.

- Зазвичай огляд місця події триває кілька годин, хоча це напряму залежить від виду озброєння, яке застосовує ворог. До моменту вторгнення рф майже весь особовий склад управління пройшов відповідну підготовку та й наразі проходить, для того, щоб вміло виконувати поставлені завдання. Усе, з чим зараз мають справу наші вибухотехніки, це новий досвід, - зазначає Володимир Безрук. – Раніше такі  зразки зброї ми бачили лише, як то кажуть, на картинках. На одному об’єкті працює не менше двох спеціалістів, нічого не можна упустити, уламки ракет та снарядів збираються дуже ретельно, кожний шматок металу має значення.  

Від початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну працівники вибухотехнічної служби поліції Харківської області здійснили понад 300 службових виїздів, під час яких перевірили 520 об’єктів, оглянули майже 25 гектарів загальної площі. Під час обстежень харківські вибухотехніки знешкодили близько 500 одиниць вибухонебезпечних предметів.

– Під час роботи на місцях подій доводиться дивитися не лише під ноги, а й на небо. Трапляється і таке, що огляди відбуваються в небезпечних умовах із ризиком для життя: можуть несподівано оголосити тривогу, або ворог починає нові обстріли, - розповідає Володимир Безрук. -   Для мене в колективі важлива кожна людина, особовий склад ми бережемо, адже в нас працюють спеціалісти високого класу, справжні професіонали своєї справи. В цьому році нам вдалося розширити кадровий склад за рахунок цивільних осіб, які висловили бажання працювати в нашому підрозділі. Ми раді такому поповненню, усі вони мають багаторічний досвід роботи із вибухонебезпечними предметами та різними типами озброєння.  

Перед кожним виїздом – обов’язковий ретельний інструктаж. Володимир Безрук впевнений: попереджений, значить захищений.  

- Інструкції у нас одні – це заходи безпеки при поводженні з вибуховими матеріалами. Головне для нас – збереження життя працівників та населення, - зазначив керівник підрозділу.

Усі співробітники добре знають, як поводити себе під час роботи з небезпечними предметами, чітко дотримуються інструкцій та правил. Завдяки таким превентивним заходам безпеки жодний вибухотехнік Харківщини не постраждав під час виконання службових завдань.

Працівники вибухотехнічного управління  зачищають територію, де проходили бойові дії, від нерозірваних боєприпасів та інших небезпечних предметів, також реагують на кожне повідомлення громадян про підозрілі знахідки. Залишені на вулиці дитячі іграшки, коробки, пакунки, рюкзаки чи сумки в умовах війни насторожують людей, адже є ймовірність небезпеки.

Вибухотехніки перевіряють місця базування окупантів, покинуті бойові позиції та всю територію, де велися активні бої. Вони вилучають авіаційні бомби, касетні боєприпаси, мінометні міни, снаряди до гармат тощо, згодом усе це знищують у спеціально відведених місцях, що не несуть жодної небезпеки мирним жителям.  

Володимир Безрук зазначив, що правоохоронці ретельно інспектують кожен сантиметр території, аби жоден громадянин не постраждав внаслідок вибухонебезпечних предметів. Адже головне завдання вибухотехніків – безпека людей та спеціалістів.

У роботі харківським правоохоронцям допомагають 5 службових собак, спеціально навчених на пошук зброї та вибухівки. Усі вони не перший рік на службі в поліції, неодноразово  доводили свою професійність. 

- Службові собаки є бойовою частиною управління. Це не тільки спеціальний засіб як такий, але й співробітник підрозділу, вибухотехнік, - розповів Володимир Безрук.

За роки служби в поліції головного вибухотехніка Харківщини вразила жорстокість сусідньої держави.

- Кожного разу при виїзді на місце події, пов’язане з вибухом, мене вражає нелюдське поводження окупантів щодо нашого населення, нашої інфраструктури і української культури в цілому, – ділиться Володимир Безрук. – Досі не можу звикнути до того, якими варварськими методами діє наш небезпечний сусід.

Керівник вибухотехнічного управління впевнений, що головне в роботі правоохоронців - уберегти від різних загроз співгромадян та знову повернути їм безпечний простір. Кожного дня, виконуючи свою роботу, поліцейські роблять крок до перемоги. Україна обов’язково переможе і кожний на своєму місці зробить задля цього усе можливе.

 

 

Відділ комунікації поліції Харківської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux