Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Під час тимчасової окупації грабували агропідприємства, забирали майно та тоннами вивозили зерно: слідчі повідомили про підозру сімом фігурантам
Опубліковано 27 серпня 2024 року о 14:00

Своїми діями зловмисники спричинили матеріальні збитки на загальну суму понад 117 мільйонів гривень. Слідчі встановили шістьох військових російської федерації та місцевого мешканця, причетних до скоєння злочинів. Зловмисники орудували в селах Петро-Іванівка та Колодязне Дворічанської територіальної громади, із застосуванням погроз вони відбирали автомобілі, вивозили зерно, насіння соняшника та кукурудзи. 

Під час досудового розслідування встановлено, що у 2022 році військовослужбовці рф, порушуючи закони та звичаї ведення війни, прибули на територію фермерського господарства, розташованого в селі Петро-Іванівка. Із застосуванням зброї провели допит одного зі співробітників. Згодом росіяни приїхали на автомобілі до складського приміщення, віджали металеві прути та проникли в приміщення, звідки викрали зерно озимої пшениці. Силою забрали у директора ключі від складу та вивезли 30 тонн зерна вартістю понад 228 000 гривень. Заволоділи автомобілем «Volkswagen», який належить фермерському господарству.

У цьому ж селі зі сторожки одного з агропідприємств, в якій знаходилися двоє місцевих мешканців, військові збройних сил рф забрали мобільний телефон. Наступного дня окупанти знову прийшли до сторожки, погрожуючи жінці, що вивезуть її до лісу та вб’ють, забрали ноутбук.

З території агропідприємства у селі Колодязне озброєні військові росії незаконно заволоділи автомобілями, які належать товариству, та двома бензиновими електростанціями. Окрім цього, військовослужбовці рф разом з мешканцем села Колодязне, погрожуючи директору підприємства та його рідним, вивезли зі складських приміщень понад 4 тисячі тонн кукурудзи та майже 6 тисяч тонн соняшника на загальну суму понад 115 мільйонів гривень.

Також заволоділи автомобілем «ВАЗ 2107», який перебував на балансі Дворічанської селищної ради.

Слід зазначити, що даний злочин був розкритий із використанням поліцейської системи SORC. Завдяки її можливостям, був встановлений список особового складу військових росії, які перебували в населених пунктах Петро-Іванівка та Колодязне. Це дозволило поліцейським скоріше встановити осіб, причетних до скоєння воєнних злочинів.

В рамках відкритого кримінального провадження за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України слідчі слідчого управління ГУНП в Харківській області за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури заочно повідомили про підозру шістьом військовим рф та жителю Харківщини про підозру у скоєнні злочину.

Оперативний супровід здійснювали працівники сектору поліцейської діяльності № 1 Купʼянського РВП, управління карного розшуку ГУНП в Харківській області, 7-го управління ДСР НПУ з обслуговуванням Харківської області та СБУ в Харківській області.


Відділ комунікації поліції Харківської області 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux