Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Ошукали громадян на понад 550 000 гривень за схемою «ваш родич у біді»: харківські поліцейські викрили злочинні угруповання
Опубліковано 26 червня 2024 року о 11:33

До складу цих злочинних груп входило дев’ятеро мешканців Кривого Рогу. Вони телефоном повідомляли батькам, що їхня дитина побила іншу. Тож для мирного врегулювання справи з правоохоронцями необхідно скинути на картку гроші - від 5 000 до 75 000 тисяч гривень. За такою схемою ошукали 19 жителів з різних регіонів країни. Усім учасникам угруповань нині повідомлено про підозру.

Знешкодили діяльність двох угруповань оперативники 7-го управління (з обслуговування Харківської області) Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції та слідчі слідчого управління ГУНП в Харківській області. Організували шахрайські схеми дві мешканки Кривого Рогу 39-ти та 43-х років та залучили ще сімох осіб, зокрема і двох своїх дітей.

Шахраї телефонували потерпілим, представлялися працівниками поліції та повідомляли, що їхня дитина затримана за побиття малолітньої особи. В цей час слухавку брав інший учасник злочинної групи, який виконував роль «дитини» та просив у мами чи батька допомоги.

Щоб «зам’яти справу» та уникнути відповідальності, необхідно було від 5 000 до 75 000 гривень на картковий рахунок. Для цього фігуранти підшукали осіб, які за певну винагороду погодилися надати свої реквізити для перерахування та зняття грошей. Готівку надалі передавали учасникам угруповання.

У ході слідства поліцейські встановили, що за такою схемою зловмисники ошукали 19 громадян на суму понад 550 000 гривень.

Оперативники та слідчі за силової підтримки полку поліції особливого призначення в Харківській області провели слідчі дії за місцями мешкання фігурантів на території Кривого Рогу. Вилучили 25 мобільних телефонів, банківські карти, комп’ютерну техніку, чорнові записи, автомат Калашникова та набої до нього.

На підставі отриманих доказів двом організаторкам та сімом учасникам групи слідчі повідомили про підозру за ч. 2 ст. 190 (шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Прокурори Харківської обласної прокуратури готують клопотання про обрання їм запобіжних заходів. Продовжуються заходи з встановлення повного кола потерпілих та інших осіб, що можуть бути причетні до оборудки.


Департамент стратегічних розслідувань 

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux