Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Найчастіше витік інформації відбувається через месенджери: кіберполіцейські Харківщини радять остерігатись онлайн-шахраїв
Опубліковано 12 червня 2024 року о 11:23

Про безпекові заходи в інформаційно-цифровому просторі розповів під час брифінгу начальник відділу Управління протидії кіберзлочинам Харківської області Департаменту кіберполіції НП України Руслан Сень.


Участь громадян у дисконтних програмах різних закладів може стати джерелом витоку персональної інформації для шахраїв. Наприклад, при заповненні анкети в супермаркетах або спортивних клубах, відвідувачі надають свої персональні дані. Однак база даних вказаних закладів може не мати надійного захисту та персональні дані громадян можуть потрапити до рук злодіїв.

Фшингові атаки можуть відбуватися за допомогою онлайн-голосувань.

«Використовують зображення дітей та просять проголосувати на підтримку їх участі у конкурсах і таким чином отримують доступ до акаунтів жертв, які намагаються залишити свій голос, - розповідає Руслан Сень.

Коли зловмисник авторизувався в аккаунті жертви, він отримує доступ до контактів людини.

«У частини контактів зловмисники намагаються отримати грошові кошти, а в частині аккаунтів вони здійснюють розсилку на фішингові посилання. Це можуть бути також якісь голосування, які цікаві саме конкретній людині».

Кіберполіцейські радять, щоб захиститися від таких кібератак, у першу чергу треба подбати про надійність паролів.

«Ніколи не використовуйте свої паролі для якихось промоакцій, дисконтних програм. На кожний сервіс повинен бути абсолютно різний пароль».

Не потрібно використовувати як пароль дати народження. Адже, отримавши доступ до ваших даних, для зловмисників не проблема дізнатися, коли народилася людина або її родичі.

Також правоохоронці нагадують, що необхідно вчасно та якісно здійснювати оновлення програмного забезпечення.

Щодо використання електронної пошти, то для фінансових питань краще завести окрему скриньку, яка має надійний захист. Також треба мати окремий «фінансовий» номер телефону, який не використовується у повсякденному житті.

«Якщо ви маєте сумнів щодо легітимності якогось сайту або посилання, не переходьте до нього. Взагалі не переходьте за будь-якими посиланнями, які вам надсилають і до цього не було передумов», - наголошує кіберполіцейський.

Руслан Сень також наголосив, що з початком військової агресії у мережі з’являється багато фейкової інформації. Саме тому дуже важлива кібергігієна.

Щоб перевірити інформацію, яка викликає сумніви, необхідно зайти на сторінку органу державної влади, який начебто зробив якусь заяву. Переконайтеся, чи дійсно цей орган повідомляв таку інформацію.

«Довіряйте тільки офіційним джерелам», - наголосив Руслан Сень.

На базі кіберполіції з партнерами створений проєкт "BRAMA" (https://t.me/+FVp2IctBvfBiODY6). Він покликаний припинити поширення ворожих і протиправних ресурсів. Кожен користувач може зробити для цього свій внесок.

«Даний проєкт працює на базі Телеграм-каналу. Він досить простий у використанні. Там є інструкція, як бути просто інформатором цього ресурсу, а також учасником, який здійснює боротьбу з ворожими ресурсами».

Кіберполіцейські просять всіх користувачів мережі Інтернет завжди залишатися пильними, розрізняти фейки від правдивої інформації, не користуватись сумнівними сайтами, а також берегти свої персональні дані від втручання зловмисників.

Відділ комунікації поліції Харківської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux