Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Харківщині успішно впроваджується проєкт «Custody Records»
Опубліковано 10 червня 2021 року о 16:46

Завданням проєкту є цілодобова відеофіксація дій, що відбуваються із затриманими під час їх перебування в поліції та подальшому переміщенні до спецустанов.

9 червня до Харкова з робочим візитом прибули представники Управління дотримання прав людини Національної поліції України, Міністерства юстиції України, Офісу Генерального прокурора, Міжнародного фонду «Відродження», Української фундації правової допомоги.

Представники ознайомилися з ходом реалізації проєкту в харківській поліції, обговорили можливі проблеми при запровадження повного циклу системи Custody Records у контексті забезпечення єдиних стандартів здійснення затримання та його належного документування.

У Харківській області проєкт пілотується у відділі поліції №1 ХРУП №1 та ізоляторі тимчасового тримання №1. Підготовка фахівців відбувається на базі Харківського національного університету внутрішніх справ.

За словами начальника Управління дотримання прав людини Національної поліції України Руслана Горяченка, пілотування проєкту «Custody Records» триває, вивчаються та аналізуються всі проблеми і шляхи покращення системи на всіх етапах її функціонування.

– Ми проговорюємо наші результати пілотування, а також ті проблеми, які виникають. Питання покращення системи, яка зараз проходить апробацію, особливо важливі. Ми говоримо про її оптимізацію та ефективність для роботи поліцейського, - зазначив Руслан Горяченко.

За словами начальника ГУНП в Харківській області Андрія Рубеля, в області визначено 10 підрозділів поліції, в яких до кінця року планується запровадити систему «Custody Records». Він подякував ініціаторам проєкту за довіру і запевнив в успішності його реалізації на Харківщині.

– Я хочу подякувати, що вибрали саме Харківський національний університет внутрішніх справ і поліцію Харківщини для того, щоб показати всій державі, що проєкт може жити, - сказав Андрій Рубель. – І з свого боку запевняю, що ми будемо підтримувати цей проєкт.

Робоча група побувала в ХНУВС, де проходить підготовка поліцейських для подальшої роботи з системою «Custody Records». Також відвідали відділ поліції №1 ХРУП №1 - оглянули кабінет роботи інспектора з дотримання прав людини, кімнати для проведення слідчих дій, зустрічі з захисником, кімнати затриманих.

Робоча група також побувала в  ізоляторі тимчасового тримання №1, де серед іншого оглянули навчальний клас з практичних занять по наданню першої домедичної допомоги.

Представники робочої групи зазначили, що у планах Національної поліції впровадження проєкту «Custody Records» по всій країні. За прогнозами фахівців, вже найближчими роками це дасть можливість значно зменшити кількість скарг затриманих і підняти загальний рівень довіри до правоохоронців.

Відділ комунікації поліції Харківської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux