Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Ми робимо все можливе, щоб російські військові були покарані. Сергій Болвінов
Опубліковано 09 лютого 2024 року о 13:09

Про злочини окупантів проти засобів масової інформації під час воєнного стану на Харківщині розповів начальник слідчого управління Головного управління Національної поліції в Харківській області. Круглий стіл на тему «Актуальний стан розслідування злочинів росії проти журналістів у Харківській області» організував Центр журналістської солідарності Національної спілки журналістів України у місті Харків.


Від початку повномасштабного вторгнення на територію України російські військові намагались дезінформувати місцеве населення. В умовах відсутності Інтернету на тимчасово окупованих територіях окупанти одразу ж брали під контроль місцеві засоби інформації, які були єдиним джерелом інформації для громадян.

Начальник слідчого управління Сергій Болвінов повідомив, що у місті Балаклія у приміщенні газети «Вісті Балаклійщини» росіяни показово влаштували катівню та воєнну комендатуру.

«Місцева газета для місцевого населення – це взагалі дуже багато, і люди її читають. Під час окупації не було Інтернету і люди отримували інформацію лише з таких невеличких газет. Росіяни використали це по своєму розумінню і все, що вони зробили – це зруйнували місцеві засоби інформації».

Вони розкрали майно, викрали печатки, трудові книжки, штампи. За цими фактами слідчі зареєстрували кримінальне провадження.

«Крім того, що вони там розграбували все, вони там ще й поселилися. У підвалі «Балдруку» вони зробили імпровізовані місця тримання людей. Катували електричним струмом, били чим тільки можна. Таким чином вони нав'язували «руський мир», - зазначив Сергій Болвінов.

Не оминули окупанти й газету «Місцевий обрій Ізюмщини». Росіяни прийшли додому до головного редактора і «попросили зі зброєю в руках» працювати на них. Редактор відмовилась, але інші ні. Так росіяни відкрили свою газету на Ізюмщині й назвали «Ізюмський телеграф», де публікували пропагандистську інформацію. У газеті вони також публікували списки місцевих мешканців, які загинули під час тимчасової окупації.

«І дуже показово, як вони це показували і називали - «жертви нацистського київського режиму». Під час розслідування справ у списках ми знайшли прізвище жінки, яку російський майор вбив пострілом в груди з автомата Калашникова. У своїй газеті вони назвали це «жертва нацистського київського режиму». Насправді, це була їхня справа», - повідомив керівник слідчого управління.

Місцеві газети окупанти використовували для просування російської пропаганди. Слідчі фіксували не одну таку справу.

Оскільки місто майже два роки постійно перебуває під обстрілами, то й представники ЗМІ разом з громадянами потерпають від цього. З останніх подій - обстріл готелів Харкова, де серед потерпілих були й іноземні журналісти.

«Також на самому початку війни обстріли харківської телевежі 2 березня 2022 року. Обстріл телевежі в Ізюмі у березні 2022 року. Всі ці події слідчими поліції зафіксовані, кримінальні провадження зареєстровані та скеровані до СБУ. Вони розслідуються там», - зауважив Сергій Болвінов.

Начальник слідчого управління підкреслив, що для слідства поліції ці питання, як і інші, пов'язані з війною, є пріоритетними. Поліція робить все можливе, щоб винні російські військові в цих злочинах були покарані.

Відділ комунікації поліції Харківської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux