Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Харківські поліцейські протягом доби встановили особу, яка пошкодила історичні памʼятки у центрі міста
Опубліковано 03 листопада 2023 року о 15:02

Зловмисником виявився 45-річний безробітній харківʼянин. Чоловіка доставили до районного управління для проведення слідчих дій.

 

2 листопада о 8:00 до чергової частини Харківського районного управління поліції № 3 надійшло повідомлення про пошкодження памʼятників на площі Конституції.

На місце виїжджала слідчо-оперативна група райуправління. Поліцейські провели огляд місця події. Поблизу пошкоджених історичних памʼяток правоохоронці виявили металеву частину сокири. Речові докази вилучені.

За даним фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст.194 (умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України.

Працівники Харківського РУП № 3 провели всі необхідні першочергові слідчі дії для встановлення особи, причетної до злочину.

3 листопада в ході оперативно-розшукових заходів поліцейські райуправління спільно зі співробітниками управління карного розшуку ГУНП в Харківській області встановили особу правопорушника та його місцезнаходження. Зловмисником виявився 45-річний безробітній харківʼянин.

Під час спілкування зі слідчим чоловік вину визнав повністю. Пояснив, що знаходився в стані алкогольного сп’яніння, вирішив сокирою відкрити коробки, під якими знаходились пам’ятки культури. Хотів, щоб " вони подихали, подивились світ".

У зв'язку з тим, що в ході досудового розслідування встановлені нові обставини, слідчі перекваліфікували злочин на ч. 2 ст. 298 (незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 3 років позбавлення волі.

Слідчі дії тривають, встановлюються всі обставини злочину.

Довідково. Кам’яні «баби» ХІ-ХІІ ст. н.е. виготовлені з крупнозернистого сірого пісковику. Походять з колекції довоєнних музеїв м. Харків. Знайдені напередодні проведення у Харкові ХІІ Археологічного з’їзду у 1902 році на території степових районів Харківської губернії в ареалі розміщення верхньодонецьких половецьких племен. Є культурними цінностями археологічного та історичного характеру і включені до складу державної частини Музейного фонду України.


Відділ комунікації поліції Харківської області 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux