Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Більше 40 злочинів під час окупації Вовчанська – поліція Харківщини документує кримінальну діяльність ОЗУ «Чижи»
Опубліковано 25 листопада 2022 року о 10:15

Раніше засуджений громадянин з початку вторгнення російських загарбників відразу перейшов на бік ворога та разом зі своїми поплічниками допомагав окупантам здійснювати підривну діяльність проти України.  Зловмисники під керівництвом ватажка разом з військовими рф займалися крадіжками, рейдерством із застосуванням насильства щодо місцевих підприємців, незаконно позбавляли їх волі та вимагали кошти.


Поліцейські встановили, що з першого дня окупації російською армією Вовчанська 45-річний правопорушник налагодив співпрацю з представниками країни-агресора у здійсненні підривної діяльності на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості України в умовах воєнного стану. Чоловік добровільно став так званим «головою тимчасової громадської адміністрації рф у місті Вовчанську».

За словами старшого уповноваженого Управління карного розшуку ГУНП в Харківській області Максима Галковського, під час окупації зловмисник створив та очолив організовану злочинну групу, в яку входило 8 осіб. Учасники ОЗУ займалися крадіжками сільськогосподарської техніки, продуктів харчування, паливно-мастильних матеріалів і матеріальних цінностей з місцевих фермерських господарств, АЗС та інших об’єктів. Угруповання скоїло більше 40 таких злочинів.

– Спільно з російськими військовими, застосовуючи вогнепальну зброю, заходили до домоволодінь, підприємств, які знаходилися на тимчасово окупованій території, забирали все майно, яке їх цікавило, - розказав Максим Галковський. – Тобто забирали все: від продуктів харчування до техніки, грошей, інших матеріальних цінностей, які становили для них інтерес.

За даними слідства, організована злочинна група скоїла крадіжку техніки сільськогосподарського значення, транспортних засобів з сільгосппідприємства; крадіжку продуктів харчування та інших матеріальних цінностей; техніки, грошових коштів з учбового закладу; вивіз в рф лісової продукції, яка належала місцевому підприємству; крадіжку паливно-мастильних продуктів з АЗС. На рахунку ОЗУ також крадіжка м’ясної продукції з подальшою реалізацією; крадіжка кількох тон цукру. Мешканці житлового комплексу через злочинні дії угруповання залишилися без автотранспорту, водного транспорту та інших матеріальних цінностей.

Про масштаби розкрадання техніки повідомив слідчий слідчого управління ГУНП в Харківській області Олександр Кобилко.

– Тільки з цього підприємства фігурантами по справі було викрадено 17 одиниць техніки, як легкової, так і сільгосптехніки, - повідомив Олександр Кобилко. - Частину викраденого вже повернули власникам.

Начальник кримінальної поліції відділу поліції №1 Чугуївського РУП Денис Солоха розповів, що на території одного з вовчанських підприємств знаходилася катівня. Кілька людей могли потрапити до катівні через дії членів злочинного угруповання.

– Безпосередньо проводилося катування струмом, катування водою, - розповів Денис Солоха. - Велика кількість громадян звернулася до поліції після деокупації населеного пункту, звернулися з заявами щодо вчинення проти них кримінальних правопорушень, пов’язаних з незаконним утриманням їх тут проти волі.


Після деокупації Харківської області працівники Управління карного розшуку обласного ГУНП встановили місцезнаходження організатора і затримали його. Для проведення слідчих дій зловмисник переданий працівникам Управління СБУ в Харківській області.


Слідчими відкриті кримінальні провадження за ч. 2 ст. 111 (державна зрада), ч. 2 ст. 189 (вимагання), ч 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження), ч. 4 ст. 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України


Трьом членам злочинного угруповання повідомлено про підозру у скоєнні злочинів. Їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Слідчі дії тривають.



Відділ комунікації поліції Харківської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux