Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
За минулий рік поліцейські вилучили з незаконного обігу більше 176 кілограмів наркозасобів та психотропних речовин
Опубліковано 18 січня 2022 року о 18:09

До «споживачів» не потрапило більш ніж 80 000 доз отрути. Орієнтовна вартість вилученого за цінами «чорного ринку» складає близько 36 мільйонів гривень. Ліквідовано 4 потужні нарколабораторії, вилучено близько 500 літрів прекурсорів.

Про це начальник Управління боротьби з наркозлочинністю в Харківській області ДБН НПУ Назарій Шапальчук повідомив на прес-конференції у Харківському прес-клубі, темою якої стало обговорення нових інструментів протидії торгівлі наркотиками в Інтернеті.

- За результатами вжитих заходів за 12 місяців 2021 року зареєстровано 3851 кримінальне провадження в сфері наркобізнесу, по 3340 провадженням зловмисникам повідомлено про підозру, - розповів Назарій Шапальчук. -  У грудні 2021 року було знищено близько 400 кілограмів наркотичних речовин та прекурсорів, вартість яких складає близько 5 мільйонів гривень.

За інформацією Назарія Шапальчука, поліція постійно проводить профілактичну роботу у навчальних закладах щодо популяризації здорового способу життя серед молоді. До закладів освіти направлена агітаційна продукція щодо попередження та недопущення вживання молоддю наркотичних засобів.

 Боротьба з розповсюдженням наркотиків проводиться і в Інтернет-мережі. 19 вересня 2019 року на засіданні Координаційної ради з питань реалізації державної політики щодо попередження наркоманії Харківської міської ради був презентований чат-бот «СтопНаркотик».

За час роботи Telegram чат-боту «СтопНаркотик» його користувачі надіслали на перевірку понад 5,4 тисяч зображень з «рекламою» електронних адрес «інтернет-наркокрамниць», більше 46,3 тисяч електронних адрес у месенджері Telegram, понад 2,4 тисяч гіперпосилань на веб-сайти. За безпосередньої допомоги користувачів Telegram чат-боту «СтопНаркотик» вдалось заблокувати 3151 електронну адресу у месенджері Telegram, що використовували зловмисники для незаконного збуту наркотиків через мережу Інтернет, у тому числі 20 «наркокрамниць», що працювали на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, Автономної республіки Крим.

- На теперішній час до користувачів чат-боту долучились 44 тисячі осіб, у тому числі мешканці тимчасово окупованих території України, - зазначив помічник начальника ГУНП в Харківській області В’ячеслав Марков. - За два роки своєї роботи  Telegram чат-бот «СтопНаркотик» набув популярності і за межами нашої держави - за допомогою його користувачів з проханням блокування наркоадрес звертаються не тільки мешканці України, але й інших країн, наприклад, Молдови, Казахстану, Ізраїлю.

У грудні минулого року поліцейські презентували Viber-бот «Стоп Наркотик», для залучення користувачів інтернет-месенджеру у блокуванні роботи електронних адрес, що використовують зловмисники для незаконного збуту наркотиків.

За словами співробітника обласного главку поліції Олексія Рвачова, за допомогою чат-боту «СтопНаркотик» користувачі Viber можуть  надсилати до бази чат-боту нові електронні адреси (в Telegram, веб-сайтів, електронної пошти), «рекламу» яких вони виявили на вулицях населених пунктів або побачили в інтернеті. Це можуть бути адреси, що використовують зловмисники за такими напрямками, як розповсюдження наркотиків, шахрайство різних видів, підроблення грошей, COVID-документів, насильство, сутенерство, запрошення до «груп смерті», адреси наркопритонів та відомості про наркозбувачів.

Поліція Харківщини закликає громадян доєднатися до боротьби з наркозлочинністю та протидії незаконному збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.

 

 

Відділ комунікації поліції Харківської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux