Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
З початку року поліція відкрила 135 кримінальних проваджень за фактами вчинення домашнього насильства
Опубліковано 14 листопада 2023 року о 17:37

Працівники підрозділів поліції оперативно та жорстко реагують на усі повідомлення від громадян про фізичне, психологічне, матеріальне та інші види насильства.

За 10 місяців поліцейські територіальних підрозділів ГУНП в Харківській області склали 4199 протоколів про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 173-2 (вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Винесено 741 терміновий заборонний припис стосовно кривдника. На профілактичний облік поставлено 3176 дорослих кривдників та 6 дитини-кривдників.

Тож, не приховуйте випадки вчинення домашнього насильства та звертайтеся по  допомогу. 

Органами суду може бути прийнято рішення про видачу кривднику обмежувального припису, яким визначається один чи декілька таких заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов’язків:

1) заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою;

2) усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи;

3) обмеження спілкування з постраждалою дитиною;

4) заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;

5) заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;

6) заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Обмежувальний припис видається на строк від одного до шести місяців.

Юридичну допомогу постраждалі від домашнього насильства громадяни можуть отримати в центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги та за телефоном 0-800-213-103 цілодобово, безкоштовно з мобільного та стаціонарного телефонів.

Центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надають соціальні послуги постраждалим, в тому числі соціально-педагогічні, психологічні, інформаційні, сприяють в наданні правової допомоги. 

Також вони можуть взяти під соціальний супровід сім’ю на кілька місяців, але за згодою сім’ї. За наявності місць можуть забезпечити тимчасовий притулок для постраждалих жінок у порядку, передбаченому законодавством.

20 червня 2022 року Україною ратифіковано Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція).  Однією з основних її цілей є захист жінок від усіх видів насильства та запобігання, переслідування і викорінення насильства проти жінок. 

Не залишайтеся з проблемою наодинці. У разі скоєння домашнього насильства одразу телефонуйте 102, а також звертайтесь до центрів надання допомоги. 

Відділ комунікації поліції Харківської області



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux