Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У Харкові поліція та громадськість вирішували разом, як вберегти дітей від кіберзалежності
Опубліковано 16 лютого 2018 року о 13:47

Круглий стіл за означеною тематикою зібрав у Палаці культури поліції представників Департаменту освіти Харківської міської ради, міської батьківської ради, Харківського національного університету внутрішніх справ, поліцейських ювенальної превенції, науковців та освітян.  

Заступник директора Департаменту освіти Харківської міської ради Олена Віцько розповіла про проблеми навчання та виховання дітей в умовах інформаційного суспільства.

- Через комп’ютер дитина потрапляє до віртуальної реальності. Занурюючись у соціальні мережі, вона перестає нормально спілкуватися з однолітками, шукає собі віртуальних «друзів» в іграх, - зазначила вона. – Справжніх друзів і справжнього спілкування у такої дитини ставатиме все менше й менше, і тоді вона замикається у собі.

 Залежність від комп'ютерних ігор та її вплив на психіку сучасної дитини також відзначила доктор психологічних наук, завідувачка кафедри соціології та психології ХНУВС Олена Євдокімова. За її словами, небезпечними сигналами для батьків є те, що під час гри дитина абсолютно перестає реагувати на їх прохання, проявляє агресію при спробі відірвати її від монітора комп’ютера. Якщо взагалі заборонити ці розваги або обмежити їх час, у дитини псується настрій, вона стає пригніченою. Відірваний від віртуальності підліток не може знайти собі розваги в реальному світі. Діти, які з раннього віку захоплюються комп’ютерними  іграми, часто мають значні проблеми у сфері спілкування. Вони погано розуміють відчуття і емоції інших людей, незадовільно навчаються в школі.

Т.в.о. ректора Харківського Національного університету внутрішніх справ Дмитро Швець зазначив, що в сучасному світі технічний прогрес постійно вдосконалюється. Зараз майже в усіх є телефони, комп’ютери, доступ до Інтернету.  Діти з раннього віку знайомляться з комп’ютерними іграми, і як наслідок виникає таке негативне явище як кіберзалежність.

- Для подолання цієї проблеми науковці нашого закладу розробляють методичні рекомендації для працівників поліції ювенальної превенції, проводять певні дослідження та опитування дітей, - підкреслив Дмитро Швець. - Я впевнений, що ми разом  визначимо шляхи вирішення даної проблеми. 

Представники ювенальної превенції звернули увагу аудиторії на те, що  залежність від Інтернету має сьогодні значний вплив на скоєння злочинів дітьми.

- За минулий рік неповнолітні вчинили майже півтисячі злочинів. Більшість з них майнові – 299 крадіжок, 59 грабежів, шахрайства, викрадення транспортних засобів, тощо - розповів начальник відділу ювенальної превенції УПД ГУНП в Харківській області Андрій Хоменко. - Предметом злочину стають мобільні телефони, металеві вироби, акумуляторні батареї, також діти скоюють крадіжки з супермаркетів. Часто вони викладають відео про скоєння злочину в соціальну мережу. За 2017 рік до поліції надійшло 356 звернень про зникнення 370 дітей. Слід зазначити, що 95% зниклих працівники поліції розшукують протягом кількох годин. Всі діти були знайдені та повернуті батькам чи опікунам. Чималу кількість розшукуваних дітей поліцейські знаходять в Інтернет-кафе, ігрових клубах чи інших закладах, де є вихід до всесвітньої мережі.  

За словами спеціалістів, повністю обмежити дитину від взаємодії з комп'ютером у наш час досить складно і не потрібно вдаватися до крайнощів. Батькам необхідно суворо обмежити час перебування дитини за комп'ютером, дозволяти користуватися гаджетами лише за необхідністю. Дорослі повинні обов’язково  стежити, які сайти відвідує дитина, що дивиться. Загалом батьки мають більше часу приділяти особистому спілкуванню, зацікавити підлітків зайняттям спортом або іншими хобі. Психологи радять: щоб виключити вірогідність виникнення залежності від віртуальних ігор, потрібно наповнити життя дитини цікавими яскравими подіями.

Відділ комунікації поліції Харківської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux