Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліцейський офіцер громади Олександр Настенко: «Окупантам не місце на нашій землі»
Опубліковано 27 травня 2023 року о 11:00

Під час окупації залишився у Чкаловському, продовжив виконувати свої функції. Брав активну участь у русі народного спротиву. Знищував орків, корегував та надавав координати ворога нашим військовим, допомагав населенню з провізією.


Поліцейський офіцер громади Олександр Настенко народився в місті Чугуїв. Працює в Чкаловській територіальній громаді з 2020 року. Має дружину та двох синів 16 та 5 років.

 Починав свій шлях з патрульної поліції. Спробував себе в штабних підрозділах. Потім перевівся до ювенальної превенції та зрозумів, що кожний поліцейський займається якоюсь однією лінією. Йому хотілося більшого.

«Поліцейський офіцер громади містить усі посади. Тобто я один можу допомогти громадянину, який до мене звернувся, від написання заяви до розв'язання питання по суті», - додав Олександр.

 24 лютого 2022 року війна увірвалась в життя українців, а незабаром і у Чкаловську громаду. Тоді російські окупанти оточили смт Чкаловське та замінували дороги. Поліцейський офіцер громади залишався поруч із мешканцями, як і раніше реагував на звернення та виклики. Разом із головою громади підтримували її життєдіяльність та морально-психологічний стан населення.

«На початку війни я знаходився в смт Чкаловське. За програмою я отримав там житло. Коли почалася війна, залишився на території, - згадує події Олександр. - Окупанти зайшли до смт 9 березня. Можливості виїхати звідти вже не було. Я мав службовий автомобіль, однак на ньому виїхати не було змоги. І пробув там до середини квітня. Потім я вийшов з Чкаловського, разом з тоді ще дівчиною, зараз дружиною. Зараз працюю далі».

У селищі окупанти почали впроваджувати свої «порядки», закликали населення до співпраці, а також масово викрадали людей, які мали авторитет серед мешканців. Олександр усвідомлював, що рано чи пізно ворог постукає у його двері. Через деякий час росіяни навідалися до поліцейського, наставили автомат та силоміць вивели його з власної квартири.

 «Одного прекрасного дня мене взяли в полон, забрали в мене автівку, - розповів Олександр. - Окупанти провели обшук у моїй квартирі. Починаючи від грошей і закінчуючи рушницею, забрали все. Деякий час вони потримали мене у себе та відпустили. З думкою, щоб я перейшов на їхню сторону та почав з ними співпрацювати».

Викрадачі знали про діяльність Олександра і називали його «цінним кадром», навіть пропонували бути інструктором для робітників «народной милиции» у білгороді. На відмову реагували побоями та погрозами щодо нього та його нареченої. Тоді він вирішив негайно виїжджати з селища.

План виїзду гуманітарним автобусом через блок-пости окупантів більше нагадував авантюру. Проте обставини склалися на користь поліцейського: його не видали пасажири, а перевіряльники-солдати на блокпостах не впізнали.

«Українському народові я не зрадив, Україні я не зрадив, - зазначив поліцейський. - Мої функції, як поліцейського на тій території виконувати вже неможливо було, тому я вийшов з окупованої території на підконтрольну територію України. Я приїхав до свого напарника Ярослава. Він мені надав притулок. Ми разом жили та працювали».

Як тільки поліцейський потрапив на підконтрольну територію, одразу прибув до найближчого відділу поліції. Олександр розумів, що спочатку його чекає ґрунтовна перевірка на причетність до співпраці з ворогом. Під час встановлення обставин з’ясувалось, що поліцейський не просто не відсиджувався, а брав активну участь у русі народного спротиву. Організував декілька підривів орків, корегував та надавав координати ворога нашим військовим, допомагав населенню з провізією.

Також поліцейський розповів, що після 7 вересня, коли окупанти втекли з території Чкаловської громади, вони залишили багато зброї, вибухівки, боєприпасів. Кожного місяця поліцейські поліція вилучає боєприпаси та вибухонебезпечні предмети.

«Наприклад, минулого місяця один мешканець села нашої громади залишив собі артилерійський порох для розпалення пічки. Коли проводили обшук, з території його домоволодіння вилучили 190 кілограмів артилерійського пороху», - навів приклад Олександр.

У вересні смт Чкалівське було звільнено й офіцер повернувся на рідну землю. Поліцейський офіцер громади отримав позачергове звання майор поліції та продовжує гідно нести службу. Відновлює роботу поліції та продовжує виявляти колаборантів.

#Чкаловська_ТГ #поліцейський_офіцер_громади #5_років_ПОГ

Відділ комунікації поліції Харкіської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux