Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Моторошно фіксувати випадки загибелі дітей. Про роботу на деокупованій території розповів ювенальний поліцейський Юрій Аліфіров
Опубліковано 10 липня 2024 року о 18:25

Юрій Аліфіров близько шести років працює з дітьми на посаді старшого інспектора ювенальної превенції Ізюмського районного управління поліції. 


У мирний час поліцейський займався більше профілактичною роботу – відвідував навчальні заклади, проводив пізнавальні лекції, залучав дітей до інтерактивних ігор, під час яких навчав школярів основ законослухняної поведінки та правилам безпеки.

Після повномасштабного вторгнення Ізюмський район потрапив в окупацію. Лише у вересні 2022 року Збройним силам України вдалось визволити місто Ізюм та частину Ізюмського району від окупантів. Першим завданням для всіх поліцейських стало проведення стабілізаційних заходів.

«Стало надходити дуже багато повідомлень від близьких, рідних та друзів, котрі покинули місто до окупації, про зниклих безвісти дітей та дорослих. У мої обов’язки входило знайти ці родини, якщо вони знаходяться в місті Ізюм, а також сповістити рідних і близьких», - розповідає Юрій Аліфіров.

Багатьох дітей вивезли до таборів в рф на відпочинок. На момент деокупації Харківщини вони залишилися на території країни-агресора.

«Це приблизно 47 дітей. І зусиллями нашими, управління ювенальної превенції та за допомогою уповноважених по правам людини, всіх дітей повернули».

Але, на жаль, траплялися й сумні випадки. Поліцейському довелося повідомляти родинам про загибель дітей.

«Це було таке сумне, моторошне, коли дізнавався, що були такі випадки. Один із прикладів. Родини жили в одному підвалі. Вийшли після обстрілів всі на вулицю. Діти гуляли на подвір'ї і знов почався касетний обстріл. Діти не встигли добігти до підвалу. Їх на шматки порозривало», - ділиться поліцейський спогадами.

Одним із напрямків роботи Юрія Аліфірова у деокупованому місті стала допомога родинам, які втратили житло. У деяких згоріли квартири, в інших боєприпаси зруйнували будинки. Родини з дітьми напередодні зими залишилися на вулиці. Поліцейський дізнався про їх проблеми, залучив знайомого воєнного капелана та разом вони вивезли родини в більш безпечне місце, де їм надали житло.

«Дітей влаштували в школу. Там вони навчалися у змішаному процесі - офлайн, і онлайн. Вони були забезпечені усім шкільним приладдям. Кожній дитині подарували по планшету, деяким навіть нетбуки виділили».

Таким чином ювенальні поліцейські підтримували багатодітні родини, дитячі будинки сімейного типу, родини, які опинилися у складних життєвих обставинах. На момент деокупації в місті Ізюм мешкало близько 980 дітей, які всі потребували уваги та підтримки.

«Наразі в трьох громадах Ізюмського району мешкає понад 15400 дітей. Дуже багато повернулося».

Поліцейські залучають волонтерів та допомагають родинам з дітьми виживати в умовах війни. Їм привозять не лише одежу та їжу. Це й опалювальне приладдя, буржуйки. Також ювенальні офіцери поліції разом з волонтерами, місцевою владою створюють для дітей простір для навчання, де малечу готують до школи, допомагають школярам з домашніми завданнями.


Відділ комунікації поліції Харківської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux