Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Міграційна поліція Харківщини застерігає громадян як не стати жертвою торговців людьми
Опубліковано 10 лютого 2022 року о 15:52

Торгівля людьми – це тяжкий злочин, який є грубим порушенням прав людини та карається позбавленням волі на строк від трьох до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Визначено, що основними чинниками, які сприяють потраплянню у ситуацію торгівлі людьми, є недостатня поінформованість щодо цієї проблеми, складні життєві обставини (матеріальні труднощі) та сімейні проблеми.

Характерними ознаками торгівлі людьми є вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини.

Зловмисники вдаються до різноманітних методів контролю. Використовують шантаж, погрози, примус, обман, насильство, вилучають паспорт та інші документи, залякують, втягують до боргової кабали, не виплачують обіцяну винагороду за роботу повністю або частково, ізолюють людину. При цьому «торгівці людьми» використовують уразливий стан особи, матеріальну залежність чи підкуп.

Торгівля людьми може мати різні форми. Найпоширеніші – це сексуальна експлуатація, використання у порнобізнесі, трудова експлуатація, примусове жебрацтво, втягнення у злочинну діяльність, торгівля людьми з метою вилучення органів, сурогатне материнство, використання у військових конфліктах, усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях.

Постраждати від торгівлі людьми може кожен: чоловіки, жінки і діти.

Якщо Ви потрапили у скрутну ситуацію, Ви можете звернутися до поліції за коротким номером 102.

Якщо Ви не бажаєте співпрацювати з правоохоронними органами, однак вважаєте себе постраждалою особою від торгівлі людьми, Ви можете звернутися до Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації для встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, отримання допомоги відповідно до Порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, затвердженого постановою КМУ від 23.05.2012 № 417. Звернутися до зазначеного Департаменту також Ви можете за телефоном: 057 705 26 72.

Якщо Ви опинилися за межами України в скрутному становищі, звертайтеся по допомогу до посольства (консульства) України, яке представлене в цій країні, або до цілодобової консульської оперативної служби Міністерства закордонних справ України за телефоном +38 044 238 16 57, email: [email protected]

Ви також можете звернутися до громадських та благодійних організацій з проханням надати Вам допомогу.

Додаткову інформацію можна отримати за телефонами громадських організацій:

8-800-505-501 – Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів (безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні);

527 – безкоштовно з мобільних телефонів в межах України.

Обізнана людина – захищена!!!

Відділ комунікації поліції Харківської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux