Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Кількість телефонних шахрайств в Харківській області за останні роки має тенденцію до зниження
Опубліковано 22 лютого 2018 року о 14:20

Для заволодіння майном довірливих громадян аферисти постійно вдаються до нових злочинних схем. Поліція намагається активно протистояти зловмисникам. Лише минулого року виявлено та затримано кілька груп, від злочинної діяльність яких потерпілі зазнали збитків на суму майже 2 мільйона гривень.  

Такі дані під час прес-конференції оприлюднив начальник відділу Управління карного розшуку ГУНП в Харківській області Валерій Горбунов.

У заході також взяв участь заступник начальника відділу Слобожанського управління кіберполіції Департаменту кіберполіції Нацполіції України Дмитро Карпізін. Правоохоронці прозвітували про результати роботи з попередження та виявлення кримінальних правопорушень, пов’язаних із шахрайством.

За словами Валерія Горбунова, аналіз оперативної обстановки свідчить, що одним із найпоширеніших злочинів проти власності на території Харківської області є шахрайства. Протягом 2017 року поліція оголосила про підозру 668 особам, причетним до скоєння даного виду злочинів.

- Найбільш розповсюдженими є «телефонні» шахрайства. - розповів Валерій Горбунов. – Під час їх скоєння зловмисники телефонують, як правило, особам літнього віку, представляються працівниками правоохоронних органів, повідомляють родичами про неправдиве учинення ДТП або іншого злочину, вимагають гроші для вирішення питання про непритягнення їх до відповідальності. Ми застерігаємо громадян від необачливих вчинків, в таких випадках не потрібно поспішати віддавати свої заощадження підозрілим людям. Спочатку необхідно зв’язатися із родичем, щоб упевнитися, що з ним все гаразд (як зазвичай і трапляється). Також відразу поінформуйте про подію поліцію - оператора служби «102».       

Окрім телефонних шахрайств, в області розповсюджені інші схеми виманювання грошей у довірливих громадян. Поліція реєструє факти заволодіння коштами з банківських рахунків з використанням банківських карток, шахрайства у сфері операцій з нерухомістю, шляхом утягування громадян у кредитні спілки, розміщення неправдивих оголошень про продаж товару. Так, поліцією затримано групу з трьох шахраїв, які розміщували в мережі Інтернет неправдиві оголошення про продаж товару та привласнювали передплату. Загалом за даним кримінальним провадженням встановлено 68  потерпілих.

Поширеними є випадки отримання шахрайським шляхом коду банківської картки з подальшим зніманням грошових коштів з банківського рахунку. В минулому році поліцейські викрили трьох мешканців Маріуполя, які представлялися пенсіонерам працівниками Ощадбанку, виманювали код пластикової картки та знімали гроші з рахунків. Слідчі встановили причетність угруповання до 25 таких злочинів.

- Практикується оформлення права власності на житло шляхом укладання договорів з використанням підроблених документів, а також факти заволодіння  коштами громадян у сфері послуг з оренди житла шляхом надання потерпілим неправдивої інформації про житло, яке фактично не здається в оренду, - розповів начальник відділу УКР Валерій Горбунов. - Так, поліція  затримала групу з чотирьох осіб, які розміщували в мережі Інтернет неправдиві повідомлення про оренду житла, та привласнювали кошти громадян, слідством встановлено 35 жертв аферистів.

Непоодинокими є випадки одержання коштів громадян  під виглядом участі в акціях на знижки в супермаркетах. В минулому році викрито злочинну групу з вісімнадцяти осіб, які вводили в оману літніх людей, вимушували до сплати внеску за виграний цінний подарунок та заволодівали їх грошима. Поліцією встановлено 30 потерпілих, сума збитків сягає 1,5 млн. гривень.  

Останнім часом набули поширення шахрайства при купівлі товару в мережі Інтернет, коли сплачений товар покупцю не поставляється, а також факти продажу товару значно нижчої вартості.

Як розповів заступник начальника відділу Слобожанського управління кіберполіції Департаменту кіберполіції Нацполіції України Дмитро Карпізін,  у минулому році затримано підозрюваного, який з жовтня 2016 по травень 2017 року налагодив через мережу Інтернет шахрайську схему заволодіння грошима громадян. Чоловік розміщував оголошення про  продаж неіснуючої сільгосптехніки, плата за яку в сумі 50-100 % вартості техніки надходила на карткові рахунки одного з банків, власниками яких були треті особи - мешканці міста Суми та Сумської області. В кримінальному провадженні встановлено 13  епізодів злочинної діяльності, заподіяна шкода потерпілим склала близько 500 тис. гривень.

Під час розробки злочинних схем аферисти зазвичай роблять «ставку» на людське бажання отримати з мінімальними затратами річ, яка їм явно не по кишені. 

- Співробітниками Слобожанського управління та слідчим управлінням ГУНП в  Харківській області знешкоджена міжрегіональна злочинна група, до складу якої входили чотири особи, - повідомив Дмитро Карпізін. – Зловмисники  розсилали своїм жертвам смс-повідомлення про виграш автомобіля. Щоб його отримати, необхідно було сплатити певні грошові суми у вигляді податків та зборів. Таким чином,  злодії шахрайським шляхом заволодівали коштами жителів України в великих розмірах, які вони перераховували на різні платіжні системи.

Наприкінці зустрічі працівники поліції дали кілька корисних порад, як не стати жертвою шахраїв. Для цього потрібно лише проявляти пильність та обережність, не довіряти особам, які під різними сумнівними приводами намагаються виманити у вас гроші.   

Відділ комунікації поліції Харківської області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux