Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Харківські ювенальні поліцейські вивчатимуть основи захисту дітей в інтернет просторі
Опубліковано 08 лютого 2022 року о 12:40

Тренінг розроблений на замовлення громадської організації «Безпечний Харків» та призначений для підвищення кваліфікації ювенальних поліцейських, поліцейських офіцерів громади, «шкільних офіцерів поліції» з числа працівників патрульної поліції, «вихователів безпеки» – спеціалістів з безпеки в освітньому середовищі та працівників закладів освіти.

 

Тренінг відбувся 8 лютого – у всесвітній День безпечного інтернету. В заході взяли участь радниця міністра внутрішніх справ України Ганна Міщенко, начальник Управління ювенальної превенції Національної поліції України Василь Богдан, начальник ГУНП в Харківській області Станіслав Перлін, співзасновники громадської організації «Безпечний Харків» Едуард Рубін та Ігор Когут, працівники підрозділів ювенальної превенції обласного управління поліції.

Як зазначила Ганна Міщенко, робота державних органів щодо забезпечення прав та свобод дитини в суспільстві завжди була та є одним з пріоритетних напрямків діяльності органів державної влади, адже діти – найбільш незахищена категорія людей. В структурі Національної поліції України захистом прав та свобод дитини займаються підрозділи ювенальної превенції. До їх основних завдань відноситься проведення профілактичної діяльності, спрямованої на запобігання вчинення дітьми кримінальних і адміністративних правопорушень, вжиття заходів щодо запобігання та протидії жорстокого поводження з дітьми, у тому числі кібербулінгу.

- Проведення тренінгів для поліцейських щодо вдосконалення їх обізнаності у сфері інтернет-безпеки сьогодні має надзвичайне значення, - підкреслила  радниця міністра внутрішніх справ. - Сучасний стан розвитку високих інформаційних технологій, їх проникнення у майже всі сфери діяльності людини зобов’язують правоохоронців крокувати у ногу з часом, вміти відповідати на виклики та небезпеки, пов’язані з інтернет-простором. Не можна допустити, щоб від цих небезпек страждали діти та підлітки, адже на сьогодні вони є найбільш активними користувачами соціальних мереж та комп’ютерних ігор.

 

За словами начальника Управління ювенальної превенції Національної поліції України Василя Богдана,  з метою виконання покладених на підрозділи ювенальної превенції завдань та повноважень поліцейські на регулярній основі проводять попереджувальні та виховні бесіди з дітьми – здобувачами освіти, їх батьками та іншими законними представниками, працівниками закладів освіти.

Освітяни часто звертаються до ювенальної поліції з проханням провести профілактичні бесіди з учнями щодо правил безпечного використання мережі Інтернет, мобільних застосунків, соціальних комп’ютерних мереж, комп’ютерних ігор.

– Наше першочергове завдання донести до дітей основи цифрової грамотності, підготувати їх до вміння розпізнавати негативні ризики у світі високих технологій та допомогти навчитися їм протистояти, - зауважив Василь Богдан. – Основи захисту від небезпечних проявів кіберпростору повинні знати й батьки.

   

Тренінг «Інтернет-безпека для здобувачів початкової освіти та базової й профільної середньої та професійної освіти» був розроблений саме для більш детального та предметного ознайомлення дитячих поліцейських з актуальними проблемами інформаційної безпеки, видами інтернет-небезпек для дітей, основними термінами та поняттями у сфері кібербезпеки.

Представники ГО «Безпечний Харків» Едуард Рубін та Ігор Когут підкреслили, що розробка тренінгової програми була зумовлена бажанням мешканців Харкова долучитися до системного навчання дітей і дорослих основам кіберзахисту. Це не є одноразовою акцією, тренінги для поліцейських проводитимуться на постійній основі і охоплять безпекові питання у різних сферах.

 

Начальник ГУНП в Харківській області подякував представникам громадськості за співпрацю і висловив сподівання, що такі тренінги значно розширять можливості поліцейських у вирішенні питань захисту дітей від негативних викликів сучасного світу.

Під час навчань поліцейські отримають від тренерів-психологів корисні знання у сфері протидії розповсюдженню нелегальних та шкідливих матеріалів для підлітків, функціонуванню так званих «груп смерті», кіберхуліганству, викраденню персональних даних, шахрайств під час онлайн-покупок тощо. Тренери допоможуть порадами для налагодження ефективної комунікації з дітьми різних вікових груп, навчать   психологічним особливостям донесення інформації до підлітків, сучасному сленгу неповнолітніх, проведенню практичних вправ з дітьми.

 

Відділ комунікації поліції Харківської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux