Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Інформація щодо порядку призначення судово-медичної експертизи після вступу в дію змін до Кримінального процесуального кодексу
Опубліковано 23 березня 2018 року о 16:34

Слідчі органи пояснюють громадянам алгоритм дій поліції при надходженні повідомлень про виявлення фактів смерті громадян.

І. У разі надходження повідомлення про факт смерті людини за місцем її проживання БЕЗ ОЗНАК НАСИЛЬНИЦЬКОЇ СМЕРТІ чи підозру на таку.

1. Повідомлення про факт ненасильницької смерті людини, у тому числі повідомлення, що надійшли від закладів охорони здоров'я, реєструються органами поліції у Журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події.

2. Уповноважений працівник органів та підрозділів Національної поліції разом з лікарем або фельдшером виїжджають за місцем проживання особи, яка померла та не має ознак насильницької смерті або підозру на таку. Лікар або фельдшер закладу охорони здоров’я, який констатує факт смерті за результатами огляду тіла, інформує Національну поліцію про можливість встановлення причини смерті без патологоанатомічного розтину та видачі лікарського свідоцтва про смерть (фельдшерської довідки про смерть).

3. За результатами огляду тіла, після з’ясування обставин смерті та за відсутності ознак насильницької смерті чи підозри на таку складається висновок щодо ненасильницької смерті людини за місцем проживання відповідно до «Порядку взаємодії між органами та підрозділами Національної поліції, закладами охорони здоров’я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини», затвердженого спільним наказом Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я та Генеральної прокуратури України.

4. Висновок в обов’язковому порядку погоджується з керівниками слідчого підрозділу та іншого структурного підрозділу Національної поліції України, в якому працює посадова особа, яка його склала, та затверджується керівником територіального органу поліції у строк не пізніше семи днів з дати надходження повідомлення про смерть людини після перевірки якості та повноти складання висновку.

ІІ. У разі виявлення тіла людини, смерть якої настала раптово або при нез’ясованих обставинах, поза місцем проживання, а також при встановлені факту насильницької смерті або підозри на таку.

І. На місце події виїжджає слідчо-оперативна група та огляд тіла проводиться слідчим, прокурором за обов’язковою участю судово-медичного експерта або лікаря, якщо вчасно неможливо залучити судово-медичного експерта відповідно до ст. 238 КПК України.

2. Відомості за вказаним фактом вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

3. Після огляду тіла слідчий листом (направленням) направляє тіло до місцевого бюро судово-медичної експертизи, про що робить відповідний запис у протоколі огляду місця події або тіла.

4. З метою проведення судово-медичної експертизи слідчий звертається з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді та отримує відповідну ухвалу, яку для виконання надає визначеному судом бюро судово-медичної експертизи, відповідно до ст. 244 КПК України.

5. Тіло підлягає видачі лише з письмового дозволу прокурора у відповідності до вимог ст. 238 КПК України.

Відділ комунікації поліції Харківської області

 

 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux