Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У Харкові поліція впроваджує проєкт, який захищає права затриманої особи
Опубліковано 18 січня 2021 року о 18:29

Система «Custody Records» передбачає електронну та відеофіксацію дій у цілодобовому режимі, що відбуваються із затриманими під час їх перебування в адміністративному приміщенні органу поліції та подальшому поміщенні до спецустанов поліції.

Важливі питання щодо реалізації основних етапів проєкту у відділі поліції № 1 Харківського районного управління № 1 обговорили сьогодні під час робочої наради, яка відбулася у Головному управлінні Національної поліції в Харківській області. У заході взяли участь начальник Управління дотримання прав людини Національної поліції України Руслан Горяченко, начальник ГУНП в Харківській області Андрій Рубель, керівники управлінь обласного главку поліції, начальники поліцейських підрозділів.

Начальник Управління дотримання прав людини Національної поліції України Руслан Горяченко підкреслив важливість проєкту «Custody Records» та зауважив, що його впровадження наближає Україну до норм світової практики та європейського досвіду щодо дотримання прав та свобод кожної людини, у тому числі тих, хто порушив закон.  

- Затримані особи перебувають під контролем держави, що автоматично накладає на Україну обов’язок створити безпечні умови їх тримання, а також забезпечити добробут цих людей під час їх перебування в умовах ізоляції, - зазначив Руслан Горяченко. – Держава також зобов’язана врахувати усі загрози та небезпеки, які потенційно можуть виникнути щодо затриманих осіб, як з боку персоналу, так і інших осіб, що перебувають під вартою.  

Очільник обласного главку поліції Андрій Рубель зробив акцент на тому, що система «Custody Records» дає змогу не лише захистити права затриманого, а й захистити поліцейського від безпідставних звинувачень щодо вчинення незаконних дій. Система включає комплекс заходів щодо здійснення відеофіксації та внесення відомостей про затриману особу до інформаційної підсистеми (ІП) «Custody Records». Відділ поліції №1 Харківського районного управління №1 є поки єдиним територіальним підрозділом, де впроваджується новий проєкт. Він реалізується під контролем керівництва Національної поліції України, прокуратури, у взаємодії з місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування, громадськістю.

- Система «Custody Records» автоматизує роботу поліцейського та унеможливлює людський фактор, як причину незаконного насилля, - підкреслив Андрій Рубель. - Вона діє, як на захист поліцейського, так і на захист затриманого. Усі дії записуються на відеокамеру, і в будь-який час можна відмоніторити все, що говорив та вчиняв затриманий або працівник поліції.

Андрій Рубель також розповів про готовність відділу поліції №1 Харківського районного управління №1 до роботи в умовах впровадження нового проєкту. У підрозділі здійснено ремонт приміщень,  затверджено графік несення служби осіб, відповідальних за   перебування затриманих, які працюватимуть в ІП «Custody Records» у добовому режимі, здійснено підключення ІП «Custody Records», встановлено нову систему відеоспостереження (32 відеокамери) та  архівації  на 30 діб, з дотриманням вимог технічного завдання системи.

Керівник харківської поліції також додав, що впровадження «Custody Records» забезпечить створення єдиного електронного досьє на кожного затриманого, фіксацію всіх аспектів, пов’язаних із затриманням, дотримання основних гарантій, які надаються затриманим особам, підвищить стандарти захисту прав поліцейських від можливих неправдивих звинувачень у неправомірних діях.

 

Відділ комунікації поліції Харківської області

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux