Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Харківщини не дозволить будь-яким радикальним силам або їх лідерам порушувати Закон, - Валерій Сокуренко
Опубліковано 28 серпня 2020 року о 17:20

На цьому начальник ГУНП в Харківській області наголосив під час брифінгу, на якому озвучив обставини стрілянини під Харковом та деталі поліцейської спецоперації по затриманню причетних до злочину осіб.

У заході також взяв участь заступник начальника - начальник слідчого управління Сергій Чиж.

Як повідомив журналістам Валерій Сокуренко, 27 серпня близько 19:10 поблизу міста Люботина Харківської області на автодорозі невідомі автомобілем «Mitsubishi» заблокували рух мікроавтобуса «Mercedes», у якому перебували 20 осіб, та змусили його зупинитися. Після цього з автомобіля «Mitsubishi» вийшла група людей, які скоїли напад на пасажирів мікроавтобусу та завдали механічних ушкоджень самому автомобілю - порізали шини, побили камінням скло й обстріляли з травматичної зброї.

В результаті події до лікарні доставили чотирьох постраждалих. У 35-річного харків’янина медики констатували струс головного мозку, у чоловіків 52 та 38 років – вогнепальне поранення плеча, 36-річний потерпілий отримав вогнепальне поранення ноги.

Після скоєння злочину зловмисники втекли на своєму автомобілі.

- Для розшуку правопорушників в місті Харкові та в Харківській області було оголошено поліцейську операцію «Сирена», - розповів Валерій Сокуренко. -

Через годину після нападу у Красноградському районі за орієнтуванням, отриманим у ході операції, поліцейські заблокували автомобілі «Mitsubishi Pajero» та «Volkswagen Transporter». Особи, які знаходилися в автівках, були затримані та доставлені до слідчого управління ГУНП в Харківській області для встановлення їх осіб та з’ясування обставин події.

Як повідомив заступник начальника ГУНП в Харківській області – начальник слідчого управління Сергій Чиж,        за фактом злочину слідчі відкрили два кримінальні провадження  за ч. 4 ст. 296 (хуліганство) та ч. 2 ст. 15,  п.п. 1, 7, 12 ч. 2 ст. 115 (замах на вбивство двох і більше осіб, з хуліганських мотивів, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

- Під час огляду місця події та невідкладних обшуків транспортних засобів зловмисників  поліцейські вилучили 16 гільз, предмет, схожий на спеціальний пристрій для відстрілу гумових куль «Форт», газовий пістолет, магазин з патронами, складний ніж, газові балончики, документи, мобільні телефони, інші речові докази, - зазначив Сергій Чиж. -  За підозрою у скоєнні даних злочинів слідчі затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України 14 мешканців Дніпра віком від 18 до 33 років. Зараз з ними проводяться слідчі дії, встановлюються мотиви скоєного злочину.

Зловмисникам вже повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень. Слідчі готують звернення до слідчого судді з клопотаннями про обрання затриманим запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Чоловікам загрожує до 15 років тюремного ув'язнення або довічне позбавлення волі.

Начальник ГУНП в Харківській області також додав, що слідчі та оперативні служби детально і якісно зібрали речові докази та ретельно попрацювали на місці події. В результаті поліції вдалося встановити причетність до подій під Харковом ще 35 громадян. Усі вони мешканці Харкова, Дніпра та Полтави.

- На даний момент 5 з цих осіб вже доставлені до слідчих органів Харківщини для надання відповідних пояснень, - заявив Валерій Сокуренко. – Ми вже маємо детальну інформацію про автомобілі, на яких пересувалися дані особи, зараз відпрацьовуємо їх зв’язки, коло знайомих та рід занять.

Очільник харківської поліції ще раз підкреслив, що поліція є поза політикою та буде рішуче припиняти будь-які спроби радикально налаштованих осіб дестабілізувати обстановку в регіоні.

- Ми нікому не дозволимо під прикриттям патріотичних гасел вчиняти беззаконня. Наше головне завдання – забезпечити надійну безпеку та захист наших громадян. Цього від нас вимагає керівництво держави, Міністерства внутрішніх справ і Національної поліції України. І харківська поліція буде неухильно та чітко виконувати ці важливі для суспільства завдання, - підкреслив Валерій Сокуренко.

Заступник начальника ГУНП в Харківській області - начальник слідчого управління Сергій Чиж запевнив представників мас-медіа, що поліція проводитиме ретельне та неупереджене розслідування подій для того, щоб усі винні у злочині особи отримали заслужене покарання. Він також звернувся до усіх, хто має будь-яку інформацію про обставини вчинення даного злочину, повідомити її до слідчого управління ГУНП в Харківській області або зателефонувати на спецлінію поліції 102.      

Відділ комунікації поліції Харківської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux