Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Кіберполіція встановила онлайн-шахраїв, які ошукали майже 500 громадян
Опубліковано 15 липня 2020 року о 14:42

Зловмисники продавали в мережі Інтернет товари і послуги, яких не існує, а також організовували діяльність call-центрів, що виманювали данні банківських карток громадян. Завдані збитки становлять понад 4 мільйони гривень. 

Співробітники кіберполіції спільно зі слідчими підрозділами Нацполіції, під процесуальним керівництвом органів прокуратури, викрили 49 осіб, причетних до шахрайства. Викриття відбулося в ході оперативно-профілактичних заходів, спрямованих на виявлення незаконних call-центрів та онлайн-шахраїв.

Майже у всіх регіонах України кіберполіція встановила осіб, які у соцмережах та на вебсайтах оголошень розміщували інформацію з продажу неіснуючих товарів і послуг. Зловмисники «продавали» одяг, взуття, побутову техніку, меблі, тварин тощо. Також правоохоронці виявили фіктивні пропозиції з оренди житла та послуг з переробки деревини.

Аналогічні злочини викрили у Київській, Одеській, Дніпропетровській, Харківській та Черкаській областях. Там правопорушники для своїх махінацій створювали власні вебсайти та вимагали повну передоплату за товари і послуги. Після отримання грошей шахраї зникали.

Також в Одеській, Запорізькій та Дніпропетровській областях поліцейські викрили незаконну діяльність call-центрів.

Правопорушники телефонували потерпілим, представлялись працівниками служби безпеки банків та виманювали інформацію про реквізити банківських карток. На Івано-Франківщині чоловік видавав себе за поліцейського та вимагав гроші у людей за непритягнення до відповідальності їх родичів, які нібито вчинили злочин.

Крім цього, у Закарпатській та Харківській областях кіберполіцейські викрили осіб, які нелегально оформлювали онлайн-кредити на громадян.

У Києві, на Волині та Вінниччині кіберполіція припинила діяльність незаконних організацій, які під виглядом інвестування в прибуткові проєкти – привласнили гроші вкладників.

Попередньо встановлено, що від дій зловмисників постраждали близько 500  осіб. Сума завданих збитків перевищує 4 мільйони гривень. Частина збитків вже відшкодована.

Загалом правоохоронці провели 107 обшуків. При їх проведенні вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку, банківські картки, чорнові записи та інші речові докази.

Наразі встановлено 49 осіб, причетних до зазначених онлайн-шахрайств. Із цієї кількості 30 фігурантам вже оголошено про підозру. Десятьох зловмисників затримано в порядку ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України.

За даними фактами відкрито кримінальні провадження за ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Слідство триває.

Департамент кіберполіції Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux