Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Начальник харківської поліції відвідав обласне бюро судово-медичної експертизи
Опубліковано 19 квітня 2021 року о 18:53

Разом із керівником закладу Юрієм Кравченком очільник обласного поліцейського главку Андрій Рубель обговорили важливі питання співпраці та налагодження ефективної взаємодії між відомствами.

Андрій Рубель зазначив, що сьогодні судова експертиза надає неоціненну допомогу в судочинстві, адже висновок експерта є вагомим доказом під час розслідування кримінальних проваджень. Експертиза дозволяє встановити істину на основі наукових знань, ретельної та кропіткої роботи експерта, застосування усього багажу його професійних навичок.   

- Ваша діяльність відіграє велике значення в забезпеченні правосуддя, захисту кожного громадянина України, - зауважив керівник обласної поліції.  – Ми розраховуємо на ваш досвід, сподіваємося на плідну співрацю.

Як розповів начальник бюро судово-медичної експертизи Юрій Кравченко, ще у 1797 році Павло І видав указ про створення  губернських лікарських управлінь, при яких була введена посада штадт-фізика – прородича сучасного судового експерта.

- Вже понад 200 років служба існує і розвивається. Величезний внесок у її розвиток вніс Микола Сергійович Бокаріус - завідувач кафедри судової медицини, професор, який керував кафедрою до кінця свого життя. Він багато уваги приділяв організаційно-методичній роботі,  -  розповів Юрій Кравченко. - Частина унікальної бібліотеки Миколи Сергійовича і донині зберігається в обласному бюро судово-медичних експертиз. В книгах досі зберіглися закладки і позначки на полях, зроблені самим професором. Справу батька продовжив його син – Микола Миколайович.

Проте унікальною є і сама будівля бюро судово-медичної експертизи. Точна дата побудови особняка невідома, але у 1804 році на міському плані він уже є. Під час голодомору 1932-1933 років, коли кількість померлих за день іноді перевищувала 200 осіб, керівництво міста прийняло рішення негайно перемістити бюро судмедекспертизи у будівлю по вулиці Дмитрієвській. Заклад і досі знаходиться там, а будинок є пам’ятником архітектури.

Колектив установи по Харкову і області складає  365 осіб, серед яких 133 експерти, 66 – лаборанти, 123 – молодший медичний персонал, та інші працівники.  Бюро має свої філіали у лікарні швидкої невідкладної допомоги, великий філіал по вулиці Амосова, а також  16 підрозділів по Харківській області. У своєму складі бюро має кілька відділів: судово-медичної експертизи трупів, експертизи потерпілих, обвинувачених та інших осіб, відділ комісійних судово-медичних експертиз, відділ експертизи речових доказів.

На сьогоднішній день лабораторії бюро обладнані сучасними мікроскопами, гістологічним обладнанням, що значно скорочує терміни проведення експертиз. Лише за минулий рік спеціалісти бюро провели понад 26 тисяч експертиз, серед яких– понад 11 тисяч експертиз тіл, стільки ж  експертиз потерпілих, обвинувачених та інших осіб, понад 13 тисяч токсилогічних, 380 комісійних судово-медичних експертиз та інші.

- Ми тісно співпрацюємо з  поліцією, прокуратурою  і судовими органами. Наша основна задача – якісно і максимально швидко проводити експертні дослідження, - зазначив Юрій Кравченко. – Тільки у Харкові цілодобово працюють дві бригади судмедекспертів, які надають допомогу поліції у складі слідчо-оперативних груп при проведенні огляду місця події. Я особисто виїжджаю на всі резонансні злочини.

За свої службові досягнення Президент України нагородив Юрія Кравченка почесним званням «Заслужений працівник охорони здоров'я України».

Відділ комунікації поліції Харківської області

          

          


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux